Castratie

Gewijzigd op 29 januari 2024
HondKatGezelschapsdieren

Snel naar
Hond
Kat

Castratie van de hond

Hoe gaat de castratie van een hond in zijn werk?

Bij de castratie verwijdert de dierenarts beide zaadballen (testikels) van uw hond. Het verwijderen van de testikels gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend (indien gasanesthesie is gekozen). Het gas wordt toegediend door een buisje dat wordt ingebracht in de luchtpijp van uw hond. Voor de operatie en de narcose moet uw hond nuchter zijn om het risico op complicaties zo klein mogelijk te maken. Geef uw hond dus geen eten meer 12 uur voor de operatie. In bijna alle gevallen kan uw hond op dezelfde dag nog naar huis.

Herstel en nazorg van uw hond na castratie

Als uw hond na de operatie weer op zijn eigen vertrouwde plek thuis is kan hij nog wat slaperig zijn. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het herstel van uw hond te versnellen en het hem zo comfortabel mogelijk te maken.

  • Zorg voor een lekker warm plekje, maar leg hem niet direct bij de kachel of in de zon. Het beste is om uw hond nu zo veel mogelijk met rust te laten, ook al wilt u hem nu het liefst vertroetelen.
  • Geef uw hond kleine porties te eten en te drinken tijdens de eerste dag tot 2 dagen.
  • Zorg ervoor dat uw hond de eerste 10 dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Bouw daarna de hoeveelheid beweging rustig op.
  • Wanneer de huid helemaal hersteld is, mag uw hond weer zwemmen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de castratie zijn gebaseerd op het gewicht van de hond, een kraag en pijnstillers voor na de ingreep (uitgezonderd extra kosten door complicaties). Indien u meer informatie wilt over de castratie van uw hond, neem dan telefonisch contact met ons op. 

Alternatief voor de castratie bij de hond

Een tijdelijk alternatief is de chemische castratie door middel van een implantaat. Dit implantaat werkt 4-6 maanden (afhankelijk van grootte en ervaring van de hond). De periode van onvruchtbaarheid is vanaf 6 weken na het zetten.
Chemische castratie heeft de voordelen van een castratie maar is niet definitief én uw hond hoeft niet geopereerd te worden. Door chemische castratie kunt u bekijken of castreren het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is. Het is een tijdelijke castratie en zal herhaald moeten worden voor een langdurig effect. De implantaten zijn niet goedkoop en zullen voor een langer effect regelmatig herhaald moeten worden. 

Castratie van de kat

Een gecastreerde kat raakt niet zo vaak in gevecht, loopt minder vaak weg van huis en heeft minder last van dominant gedrag en het afbakenen van het territorium. Dit afbakenen van het territorium doen katers met urine, het zogenaamde ‘sproeien’, dat ook vaak binnenshuis gebeurt. Castratie voorkomt dat uw kat gaat sproeien. Bij 80 procent van de katten die al sproeien stopt dit direct na castratie. Sproeit uw kat in huis, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons, voordat het een gewoonte wordt.

Wat zijn de risico’s voor uw kat bij niet-castreren?

Het agressieve gedrag van een niet-gecastreerde kat kan voor problemen zorgen. Uw kat loopt meer risico om gebeten te worden tijdens een gevecht met een ander dier. Onder andere hierdoor kunnen besmettelijke virusziektes worden overgebracht, zoals kattenleukemie en kattenaids. Ook kunnen bijt- en krabwonden tot abcessen leiden, waar dieren erg ziek van kunnen worden.
Er zijn aanwijzingen dat niet-gecastreerde katers op een jongere leeftijd last kunnen krijgen van een (gedeeltelijke) plasbuis verstopping, waardoor hij niet of nauwelijks meer kan plassen. Dit staat vaak beter bekend als "plaskater". Een kater kan dan niet plassen en zal een overvulde blaas krijgen. 

Wanneer laat u uw kat castreren?

Ons advies is om uw kat vanaf de 6 maanden te laten castreren. Wanneer uw kat begint met sproeien (zelfs voor zijn eerste verjaardag),  twijfel dan niet en neem zo snel mogelijk contact met ons op om een afspraak te maken voor de castratie.

Hoe gaat de castratie van een kat in z'n werk?

Hoewel castratie voor u een spannende operatie is, is dit voor ons een ingreep die wij dagelijks in de praktijk uitvoeren. Zorg ervoor dat u vanaf de avond voor de operatie uw kat geen eten meer geeft en houd hem binnen zodat hij niet bij de buren kan stelen, of zelf iets te eten kan vangen. Voor de operatie wordt uw huisdier onder narcose gebracht, waarna de testikels worden verwijderd. Omdat dit slechts een heel kleine wond achterlaat, is het meestal niet nodig om te hechten. De wond heelt snel; al binnen een paar dagen.

Herstel en nazorg van uw kat na castratie

Na de ingreep mag uw kat met u mee naar huis als hij goed wakker is. Houd uw kat gezelschap, zodat hij zich fijn voelt en rustig blijft. Eten kan dezelfde dag nog. Controleer de wond dagelijks. Een wond die goed heelt, ziet er droog en rustig uit. Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit, dan kan dit duiden op een infectie. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts. Katers kijken meestal niet om naar een wond, maar als uw kat er toch aan gaat likken of bijten, laat uw huisdier dan een kraag dragen.

Bij vragen of twijfels kunt u altijd contact opnemen via 024-3972900

Team Dierenartsenpraktijk Groesbeek en omstreken

Andere artikelen