Teken en vlooien
Teken
Teken komen veel voor in onze omgeving en regelmatig treffen we een bezorgde eigenaar waarbij zijn/haar huisdier een teek heeft opgelopen. Teken zijn kleine spinachtige parasieten met 8 poten. Ze zijn vooral berucht vanwege de ziektes die zij kunnen overdragen. De meest bekende ziekte die overgedragen kan worden is de ziekte van Lyme (borreliose). Als u een teek bij uw huisdier ziet, kunt u deze zelf verwijderen. U gebruikt hiervoor het beste een tekenhaakje of een tekentang.
Klik hier voor informatie over teken bij het paardBescherming
Voorkomen is beter dan genezen, zoals het gezegde gaat. Er zijn vele middelen op de markt die een teek werende of dodende werking hebben. Denkt u bijvoorbeeld aan pipetten in de nek, tabletten of halsbanden. Op de praktijk kunnen wij met u bespreken welk middel het beste bij u en uw huisdier past.
Inenting tegen de ziekte van lyme
Er is een vaccinatie tegen lyme op de markt voor honden. Deze vacciantie (Merilym 3) dient jaarlijks gegeven te worden. Deze inenting werkt alleen ter bescherming tegen lyme, teken kunnen ook nog andere ziektes overbrengen. De vaccinatie is geen vervanging voor anti-teken middelen.
- Basisvaccinatie: 2 vaccinaties waar 3 weken tussen zitten
- Vaccinatie wordt 1x per jaar herhaald
- Beschikbaar vanaf een leeftijd van 12 weken
Vlooien
Regelmatig bellen huisdiereigenaren op naar onze praktijk voor informatie over de beste middelen tegen vlooien en teken. Vaak is dit preventief, maar soms horen we mensen die maar niet van de vlooienplaag in hun huis af lijken te komen. Om dit te begrijpen moet u eerst iets weten over de cyclus van de vlo.
De cyclus van de vlo
Vlooien zijn bloedparasieten. De vrouwelijke vlo kan pas eitjesleggen als zij bloed heeft gezogen bij een gastheer (bijvoorbeeld een hond/kat/mens). Een vlo legt 10-20 eitjes per dag(!) in de vacht van uw eigen huisdier. Deze eitjes komen zo ook in uw huis terecht. Na 2-12 dagen komen er larven uit de (bloedresten bevattende) ontlasting van de volwassen vlooien. De larve verpoppen na ongeveer 2 weken. De poppen zijn omhuld in een cocon, wat hen zeer goed beschermt tegen bijvoorbeeld insecticiden (omgevingsspray voor vlooien). Een pop kan tot een jaar(!) overleven in uw huis. Het eenmalig behandelen van de vlo is verre van voldoende.
Plan van aanpak
- Bespreek met uw dierenarts een vlooienmiddel welke bij u past (tablet of pipet) en pas dit middel strikt toe volgens de gebruiksaanwijzing. Bijvoorbeeld stipt elke 4 weken toedienen (denk eraan dat een maand langer is dan 4 weken)!
- Behandel alle dieren in uw huis.
- Dagelijks stofzuigen en wekelijks uw huis behandelen met een omgevingsspray (doodt volwassen vlooien).
- Was regelmatig de dekjes/mandjes van uw huisdier.
Veel baasjes starten vol goede moed, maar alleen de aanhouder wint, want om van een vlooienplaag af te komen zult u uw huisider en uw huis minimaal 3-6 maanden heel stipt moeten behandelen (denk aan uitkomende eitjes en poppen).