Bloeddrukmeten bij de kat

Gewijzigd op 24 november 2023
KatGezelschapsdierenFaciliteiten

Waarom bloeddruk meten?

In eerste instantie is een hoge bloeddruk (hypertensie) onzichtbaar bij uw kat. Echter, een hoge bloeddruk kan op den duur zorgen voor hoofdpijn, blindheid, hersenbloedingen, hartfalen en nierfalen. Daarom is het vaststellen en behandelen van een hoge bloedruk van belang.

De oorzaak van hypertensie is niet altijd te achterhalen, maar in veel gevallen wordt het veroorzaakt door een ouderdomsziekte, zoals nierfalen, een snelwerkende schildklier of een bijniertumor. Daarom is het aan te raden om de bloeddruk jaarlijks te controleren bij katten ouder dan 7 jaar en katten die bekend zijn met één van deze aandoeningen.

Een bloeddrukmeting bij de kat gebeurt net als bij mensen door middel van een manchet. Bij katten wordt deze aangebracht om de staart of voorpoot. De kat krijgt een aantal de minuten de tijd om even te wennen aan de ruimte en aan de manchet. Iedere bloeddrukmeting duurt maar enkele minuten en wordt een aantal keren herhaald, om zo betrouwbaar mogelijke metingen te verkrijgen. Tijdens de sessie wordt er zo veel mogelijk rust bewaard, zodat de kat zo min mogelijk stress ervaart. Stress beïnvloedt namelijk de bloeddruk. Het meten van de bloeddruk is pijnloos.

Indien uw kat een verhoogde bloeddruk heeft en de oorzaak is bekend, dan kan bij behandeling van de onderliggende aandoening de bloeddruk weer normaliseren. Wanneer de bloeddruk ondanks de behandeling te hoog blijft, of de oorzaak van de hoge bloeddruk is onbekend, dan zal de kat bloeddrukverlagende medicatie krijgen.

Katten die behandeld worden met bloeddrukverlagers, zullen regelmatig terug moeten komen voor controle. In de meeste gevallen is een hoge bloeddruk goed te behandelen. Indien een bepaalde aandoening de oorzaak is van de hypertensie, is de prognose mede afhankelijk van de ernst van deze ziekte. Klachten veroorzaakt door hoge bloeddruk kunnen verdwijnen na behandeling, echter in sommige gevallen herstelt de schade niet en is de kat bijvoorbeeld blijvend slechtziend, blind of houdt hij hersenschade.

Bij vragen of twijfels kunt u altijd contact opnemen via 024-3972900

Team Dierenartsenpraktijk Groesbeek en omstreken

Andere artikelen
  • Bloedonderzoek
  • Tandheelkunde
  • Castratie
  • Narcose
  • Sterilisatie
  • Ontwormen en mestonderzoek