Index

Castratie bij de hond

anatomie van de pelvis van de reu

Hoe gaat castratie van een hond in z’n werk?

Bij de castratie verwijdert de dierenarts beide zaadballen (testikels) van uw hond. Het verwijderen van beide zaadballen gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend indien gasanesthesie is gekozen. Het gas wordt toegediend door een buisje dat is ingebracht bij uw hond. Geef uw hond 12 uur voor de operatie geen eten meer. Dat verkleint het risico op complicaties. In bijna alle gevallen kan uw hond op dezelfde dag nog naar huis.

Herstel en nazorg van uw hond na castratie

Is uw hond na de operatie weer op zijn eigen vertrouwde plek thuis, dan kan hij nog wat slaperig zijn. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het herstel van uw hond te versnellen en het hem zo comfortabel mogelijk te maken.

  • Zorg voor een lekker warm plekje, alleen niet bij de kachel en niet in de zon. Het beste is om uw hond nu zo veel mogelijk met rust te laten. Ook al wilt u hem nu het liefst vertroetelen.
  • Geef uw hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode.
  • Zorg ervoor dat uw hond de eerste 10 dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd.
  • Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op.
  • Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.

Kosten castratie?

De kosten van de castratie zijn gebaseerd op het gewicht van de hond, hierbij komt vaak nog een kraag en zijn altijd zolang er geen compicaties zijn tijdens de operatie. Wilt u meer informatie over wat het voor uw hond zou kosten neem dan even telefonisch contact met ons op.

Alternatief voor castratie hond

Een tijdelijk en pijnloos alternatief is de chemische castratie door middel van een implantaat. Deze implantaat werkt 9-11 maanden (afhankelijk van grootte en ervaring van de hond). Chemische castratie heeft alle voordelen van een castratie maar is niet defintief én uw hond hoeft niet geopereerd te worden. Dus geen narcose, geen risico op complicaties en geen herstelperiode. Door de chemische castratie ziet u ook direct of castreren het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is. De vordelen zijn ook gelijk de nalden: het een tijdelijke castatie en zal herhaald moeten worden voor een langdurig effect. Deze implantaten zijn niet goedkoop dus zullen de kosten na een paar implantaten behoorlijk oplopen.

Castratie bij de kat

Een gecastreerde kat raakt niet zo vaak in gevecht, loopt minder vaak weg van huis en heeft minder last van dominant gedrag en het afbakenen van het territorium. Dit afbakenen van het territorium doen katers met urine, het zogenaamde ‘sproeien’, dat ook vaak binnenshuis gebeurt. Castratie voorkomt dat uw kat gaat sproeien. Bij 80 procent van de katten die al sproeien stopt dit direct na castratie. Sproeit uw kat in huis, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons, voordat het een gewoonte wordt.

Wat zijn de risico’s voor uw kat bij niet-castreren?

Het agressieve gedrag van een niet-gecastreerde kat kan voor problemen zorgen. Uw kat loopt meer risico om gebeten te worden tijdens een gevecht met een ander dier. Onder andere hierdoor kunnen besmettelijke virusziektes worden overgebracht, zoals kattenleukemie en kattenaids. Ook kunnen bijt- en krabwonden tot abcessen leiden, waar dieren erg ziek van kunnen worden.

Wanneer laat u uw kat castreren?

Ons advies is om zo lang mogelijk te wachten met het castreren van uw kater. Ervaring leert dat katten die na hun eerste verjaardag worden gecastreerd op latere leeftijd minder last krijgen van urinewegproblemen. Dit staat vaak beter bekend als "plaskater". Door het heel jong castreren van een kater is de plasbuis niet volledig volgroeid en door de vorm van de plasbuis kan dit op oude leeftijd problemen veroorzaken door bijvoorbeeld verstopping van blaasgruis. De kater kan dan niet plassen en zal een overvulde blaas krijgen. Gaat uw kater sproeien (voor zijn eerste verjaardag)? Twijfel dan niet en neem zo snel mogelijk contact met ons op om een afspraak te maken voor de castratie.

Hoe gaat castratie van een kat in z'n werk?

Hoewel castratie voor u een spannende operatie is, is dit voor ons een ingreep die wij dagelijks in de kliniek uitvoeren. Zorg ervoor dat u vanaf de avond voor de operatie uw kat geen eten meer geeft en houd hem binnen zodat hij niet bij de buren kan stelen, of zelf iets te eten kan vangen. Voor de operatie wordt uw huisdier onder narcose gebracht, waarna de testikels worden verwijderd. Omdat dit slechts een heel kleine wond achterlaat, is het meestal niet nodig om te hechten. De wond heelt snel; al binnen een paar dagen.

Herstel en nazorg van uw kat na castratie

Na de ingreep mag uw kat met u mee naar huis als hij goed wakker is. Houd uw kat gezelschap, zodat hij zich fijn voelt en rustig blijft. Eten kan dezelfde dag nog. Controleer de wond dagelijks. Een wond die goed heelt, ziet er droog en rustig uit. Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit, dan kan dit duiden op een infectie. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts. Katers kijken meestal niet om naar een wond, maar als uw kat er toch aan gaat likken of bijten, laat uw huisdier dan een kraag dragen.
De eetlust van een kater wordt gereguleerd door z’n geslachtshormonen. Na castratie kan de eetlust toenemen, terwijl de energiebehoefte afneemt. Om ervoor te zorgen dat uw kat gezond blijft, is het verstandig om op de eetgewoontes te letten. Als u dat goed in de gaten houdt, verkleint u het risico op overgewicht en diabetes. Ook het gedrag kan veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw kat zich minder vaak wast, wat weer voor huidproblemen kan zorgen. Houd een oogje in het zeil en grijp in waar nodig, dan hoeft het niet zo ver te komen. Bij vragen of twijfels kunt u altijd terecht bij een van onze dierenartsen.

Kosten castratie kater?

De kosten van de castratie van de kater zijn 69,90. Dit is het bedrag bij een complicatievrije ingreep.