Ontwormen en mestonderzoek
Vroeger was het gebruikelijk om paarden te ontwormen volgens een vast schema en kon u de wormmiddelen ook gewoon bij de dierenwinkel kopen. Helaas werd duidelijk dat steeds meer wormen resistent werden aan bepaalde wormmiddelen. Met resistentie bedoelen we dat de worm niet meer gedood wordt door het wormmiddel. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Denk bijvoorbeeld aan ernstige koliek met soms dodelijke afloop. De resistentieproblematiek was voor de Overheid in 2008 de reden om ervoor te zorgen dat wormmiddelen alleen nog op recept bij de dierenarts verkrijgbaar zijn. Wettelijk is geregeld dat dierenartsen alleen medicatie mogen voorschrijven als zij hiervoor een goede reden/ uitleg hebben. Daarom ontwormen we de paarden tegenwoordig met behulp van mestonderzoek. Hierbij onderzoeken wij de mest van uw paard op wormeieren (welke wormsoort en de hoeveelheid eitjes). De uitslag levert het aantal eitjes per gram mest op (dit noemen we de EPG). Naast het mestonderzoek is het van belang om een vragenlijst in te vullen. Zodat wij de leeftijd en de leefomgeving van uw paard mee kunnen nemen in de uitslag. De dierenarts bespreekt met u de EPG en de situatie van uw paard en bepaald samen met u of ontwormen noodzakelijk is. Dit noemen wij ontwormen op maat. Ontwormen op maat werkt prima bij particulieren met enkele paarden aan huis, maar ook bij grote manegebedrijven en pensionstallen werken wij al jaren op deze manier.
Ik wil mestonderzoek laten uitvoeren:
U kunt een speciaal zakje ophalen op een van de praktijkadressen. Hier zitten alle materialen in om het mestonderzoek van uw paard uit te voeren. Veel mest hebben we niet nodig 2-3 mestballen per paard is ruim voldoende. Meestal ontvangt u de personaliseerde uitslag binnen 2-3 dagen.
Wanneer moet ik de mest van mijn paard laten onderzoeken?
Voor paarden ouder dan 4 jaar geldt dat twee mestonderzoeken per jaar meestal voldoende zijn: begin april en begin juli. Aan het begin van de winter, in november, is het verstandig om alle paarden standaard te ontwormen met een middel welke ook tegen lintworm werkt en naast de maagdarmwormen ook de horzellarven afdood. Let op dat u altijd voldoende wormmiddel geeft voor het lichaamsgewicht van uw paard. Een te lage dosering geeft resistentie. Daarnaast dient u alle paarden tegelijk te behandelen. Zet de bovenstaande momenten van mestonderzoek en ontwormen in uw agenda!
Waar moet ik nog meer op letten?
Ontwormen op maat werkt alleen als alle paarden en paardeneigenaren hetzelfde schema voor mestonderzoek aanhouden. Er moet dus per bedrijf/ stal/ weide een beleid gemaakt worden met de dierenarts. Een nieuw paard is een risico en dient onderzocht te worden op wormeieren (en evt. behandeld), liefst voordat dit paard aankomt bij de nieuwe stal/ wei. Indien uw paard vermagerd ondanks goede eetlust, regelmatig koliek heeft, slecht in de vacht zit of diarree heeft, neem dan contact op met de dierenarts en overleg of een extra mestonderzoek (om een wormbesmetting uit te sluiten) zinvol is.
Uitzonderingen op het beleid
Veulens, paarden van 3 jaar en jonger, drachtige merries vormen een uitzondering op bovenstaand beleid. Wij maken graag samen met u een plan van aanpak.