Sterilisatie

Index

Sterilisatie van de hond (teefje)

Wat is steriliseren?

Hiermee bedoelen we het onvruchtbaar maken van uw hond door de eierstokken operatief te verwijderen. (Officieel is dit castratie, maar om niet in verwarring te raken met een reu, noemen we deze operatie in de volksmond sterilisatie). Uw hond wordt dan dus niet meer loops.

Waarom zou ik mijn teefje laten steriliseren?

Tijdens de loopsheid is uw hond vruchtbaar en verliest ze bloed. Na de loopsheid worden teefjes regelmatig schijnzwanger. Veel mensen vinden dit lastig (voor de hond en voor henzelf) en laten hun hond steriliseren. Maar dit is voor de dierenarts zeker niet de belangrijkste reden. Als u niet met uw teef wil fokken, raden wij u altijd aan om uw hond te steriliseren. Liefst tussen de eerste en de tweede loopsheid, maar later kan natuurlijk wel (bespreek uw situatie met onze dierenartsen). Een loopse teef kan niet gesteriliseerd worden en moet 2-3 maanden wachten. Een gesteriliseerde teef krijgt geen baarmoederontsteking meer, de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren is zeer klein (mits op jonge leeftijd gesteriliseerd) en ook de kans op suikerziekte verminderd aanzienlijk. Een gesteriliseerde teef wordt dus in de regel ouder dan een niet gesteriliseerde teef!! Een sterilisatie heeft natuurlijk ook nadelen. Aan elke operaties zijn risico’s gebonden. Al is dit risico voor een gezonde, jonge hond vele malen kleiner, dan wanneer uw hond op oudere leeftijd geopereerd moet worden (ziek door baarmoederontsteking of melkliertumoren). Bespreek de risico’s voor uw dier persoonlijk met ons. Een ander veel genoemd nadeel is dat gesteriliseerde teven sneller overgewicht krijgen. Indien u uw dier voldoende beweging geeft en zo nodig de hoeveelheid voer aanpast, is dit geen probleem. Bij een klein percentage gesteriliseerde teven komt in de loop der jaren urine-incontinentie voor. Dit is goed te behandelen met medicatie.

Vanaf nu zijn er twee mogelijkheden om uw teefje bij ons te laten steriliseren:
Bij de reeds sinds jaren toegepaste methode worden de eierstokken (en evt. de baarmoeder, bij afwijkend uitzicht) verwijderd d.m.v. een buiksnede. Laparascopische operatie uitgevoerd door dierenarts Stins en paraveterinair Dymphie De hond heeft dus een buikwond en moet hiervan herstellen (kraag en/ of romper dragen, wondcontrole en wandelen aan de riem gedurende 8 dagen).
Een nieuwe methode is de laparoscopie: door middel van 3 kleine openingen in de middenlijn van de buik worden de eierstokken met een kijkcamera opgezocht en verwijderd. Het voordeel is dat deze operatie minder zwaar is voor uw hond. Ze zal sneller hersteld zijn en hoeft meestal geen kraag te dragen.
Overleg met onze dierenartsen wat de beste methode voor uw hond is.

Wat kost een sterilisatie?

De kosten zijn afhankelijk van de methode (laparoscopie heeft een hogere kostprijs) en van het gewicht van de hond. Ook hierover informeren wij u graag op de praktijk. Veel huisdiereigenaren vinden sterilisatie een kostbare zaak. Echter, als uw hond oud(er) is en bijvoorbeeld met spoed aan een baarmoederontsteking geopereerd moet worden, zijn niet alleen de risico’s voor uw hond, maar ook de kosten voor u, vele malen hoger dan bij een gewone sterilisatie. Helaas zijn deze operaties geen uitzondering. Ook een hond met diabetes mellitus (suikerziekte) is een kostbare zaak voor de eigenaar.

Kortom de sterilisatie van uw teef is een nuttige investering in de (gezonde) levensduur van uw hond.

Sterilisatie van de kat (poes)

De poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd. De voordelen van het steriliseren zijn:

  • geen krolsheden meer
  • geen ongewenste dracht
  • geen baarmoederontsteking of tumor
  • verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.

Het enige nadeel van steriliseren is dat de kat dikker kan worden, maar dit kan voorkomen worden door de kat na de opratie light-dieet of neutered cat dieet te geven.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk

U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kat en nemen we haar op. Voor de operatie wordt een pre-anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we naar het hart en de longen luisteren. Dit kan indien gewenst ook met een bloedonderzoek. De poes wordt gewogen en krijgt een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticum en een pijnstiller.
De oogjes worden gezalfd en de buik wordt geschoren. Hierna wordt ze ze naar de operatiekamer gebracht en aan de gasanesthesie (zuurstof met isofluraan) gelegd, we behandelen veel raskatten en houden hier rekening mee met de anesthesie. Hierna wordt het operatieveld gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt.

De operatie zelf

Er wordt een snede van 1 tot 1,5 cm in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden met een speciaal sterilisatiehaakje uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid.

Wat kost een sterilisatie?

De kosten van de sterilisatie voor een poes zitten rond de 151,34, hier komt nog een kraag bij en deze kosten zijn altijd gebaseerd op dat er geen complicaties zijn tijdens de operatie.

Voor het maken van een afspraak bel naar: 024-3972900