Teken

Teken komen veel voor in onze omgeving en regelmatig treffen we een bezorgde eigenaar, waarbij zijn/ haar huisdier een teek heeft opgelopen.Teken zijn kleine spinachtige parasieten met 8 poten. Ze zijn vooral berucht vanwege de ziekten die zij over kunnen dragen. De meest bekende ziekte die overgedragen kan worden is de ziekte van Lyme (Borreliose). Als u een teek bij uw huisdier ziet, kunt u deze zelf verwijderen. U gebruikt hiervoor het beste een tekenhaakje of een tekentang.

Bescherming tegen teken

Er zijn vele middelen op de markt die een teken werende of teken dodende werking hebben. Denkt u bijvoorbeeld aan pipetten in de nek, tabletten of halsbanden. Op de praktijk kunnen wij met u bespreken welk middel het beste bij u en uw huisdier past.

Inenting tegen lyme

Tegenwoordig kunt u uw hond ook vaccineren tegen lyme. Deze vaccinatie (Merilym 3) dient jaarlijks gegeven te worden. Deze inenting werkt alleen ter bescherming tegen lyme, teken kunnen ook nog andere ziektes overbrengen. De vaccinatie is geen vervanging voor anti-teken middelen.

Basisvaccinatie: 2x met 3 weken ertussen
Herhalingsvaccinatie: 1x per jaar
Vanaf een leeftijd van 12 weken