Vlooien

Regelmatig bellen huisdiereigenaren op naar onze praktijk voor informatie over de beste middelen tegen vlooien en teken. Vaak is dit preventied, maar soms horen we mensen die maar niet van de vlooeienplaag in hun huis af lijken te komen. Om dit te begrijpen moet u eerst iets weten over de cyclus van de vlo.

Cyclus van de vlo

Vlooien zijn bloedparasieten. De vrouwelijke vlo kan pas eitjesleggen als zij bloed heeft gezogen bij een gastheer (bijvoorbeeld een hond/kat/mens). Een vlo legt 10-20 eitjes per dag(!) in de vacht van uw eigen huisdier. Deze eitjes komen zo ook in uw huis terecht. Na 2-12 dagen komen er larven uit de (bloedresten bevattende) ontlasting van de volwassen vlooien. De larve verpoppen na ongeveer 2 weken. De poppen zijn omhuld in een cocon, wat hen zeer goed beschermt tegen bijvoorbeeld insecticiden (omgevingsspray voor vlooien). Een pop kan tot een jaar(!) overleven in uwhuis. Het eenmaalig

Plan van aanpak

Het eenmaalig bestrijden van de volwassen vlooi is verre van voldoende.

  1. Bespreek met uw dierenarts een vlooienmiddel welke bij u past (tablet of pipet) en pas dit middel strikt toe volgens de gebruiksaanwijzing. Bijvoorbeeld stipt elke 4 weken toedienen (denk eraan dat een maand langer is dan 4 weken)!
  2. Behnadel alle dieren in uw huis
  3. Dagelijks stofzuigen en wekelijks uw huis behandelen met een omgevingsspray (ddodt volwassen vlooien).
  4. Was regelmatig de dekjes/mandjes van uw huisdier
  5. Veel baasjes starten vol goede moed, maar alleen de aanhouder wint, want om van een vlooienplaag af te komen zult u uw huisider en uw huis minimaal 3-6 maanden heel stipt moeten behandelen (denk aan uitkomende eitjes en poppen).

    Voor meer tips en informatie kunt u altijd bellen, we helpen u graag!